ISO 9001 – Μύθοι και πραγματικότητα για τα συστήματα ποιότητας
ISO 9001 – Όποιος έχει ασχοληθεί με συστήματα ποιότητας, έχει ακούσει κάποιες από τις παρακάτω δηλώσεις ως αντεπιχείρημα για την εγκατάσταση ενός συστήματος ποιότητας. Σε αυτό το άρθρο καταγράφουμε κάποιους δημοφιλείς μύθους που το αφορούν και επιχειρούμε να τους καταρρίψουμε.
Μύθος 1: Eίναι ένα παλιό πρότυπο, σχεδιασμένο για επιχειρήσεις του 1990
Μπορεί το ISO 9001 να εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1987, αλλά είναι ένα πρότυπο το οποίο ενημερώνεται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι παραμένει σχετικό με το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε κάθε έκδοση ενσωματώνει τεχνογνωσία αιχμής από τους κλάδους στους οποίους βασίζεται (Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, Εφοδιαστική Αλυσίδα)
Μύθος 2: Το Iso 9001 είναι πολύ περίπλοκο
Όχι. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά οι έννοιες πίσω από το πρότυπο είναι πολύ απλές. Σε κάθε περίπτωση είναι όσο σύνθετο χρειάζεται για να απλοποιεί τις δικές σας εταιρικές διεργασίες, και αυτό είναι που μετράει.
Μύθος 3:
Το Iso 9001 αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις
Αφορά τόσο μεγάλες επιχειρήσεις όσο και επιχειρήσεις που θέλουν να μεγαλώσουν. Το πρότυπο είναι φτιαγμένο για όλες τις επιχειρήσεις. Μια μικρή επιχείρηση ή οργανισμός, θα πρέπει να έχει ένα μικρότερο σύστημα ποιότητας, με λιγότερη εντυπολογία. Μια μεγάλη επιχείρηση θα χρειαστεί να έχει μεγαλύτερο όγκο εγγράφων.
Ο Σύμβουλός σας μπορεί να σας εξηγήσει τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για να επωφεληθείτε και εσείς.
Μύθος 4: Είναι πολύ ακριβό
Το ISO 9001 είναι μια επένδυση, και ως επένδυση έχει κόστος βραχυπρόθεσμα και αποδίδει κέρδος μακροπρόθεσμα. Το ερώτημα είναι “Πόσο ακριβό είναι να μην έχετε σύστημα ποιότητας;” Τι σας κοστίζει να μην έχετε την αξία marketing που προσφέρει και τις οργανωτικές βελτιώσεις που μπορεί να σας δώσει;
Δείτε ακόμη: Κόστος ISO 9001. Πόσο κοστίζει μια Πιστοποίηση
Μύθος 5: Eίναι μόνο για τα εργοστάσια;
Όχι, το πρότυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών παροχής υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα, η πιο πρόσφατη έκδοση του προτύπου ήταν ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να είναι πιο προσιτό σε οργανισμούς εκτός του κατασκευαστικού τομέα.
Μύθος 6: Δεν θα με βοηθήσει να αυξήσω τα κέρδη μου.
Το ISO 9001 μπορεί να συμβάλει στην οικονομικό όφελος με διάφορους τρόπους:
- Η χρήση του μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα, μειώνοντας έτσι τα έξοδα ενός οργανισμού.
- Mπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη, με αποτέλεσμα τις επαναλαμβανόμενες επιχειρηματικές σχέσεις, τις αυξημένες πωλήσεις και φυσικά το πρόσθετο εισόδημα για την επιχείρησή σας.
- Η πιστοποίηση ISO 9001 μπορεί να ενισχύσει τη φήμη σας και να προσελκύσει νέους πελάτες.
Μύθος 7: Το ISO 9001 έχει πολλή επιπλέον γραφειοκρατία.
Το ακούμε συχνά. Έχει πολλή γραφειοκρατία. Έχει πολλή χαρτούρα. Είναι αλήθεια ότι αν δεν στραφείτε στις νέες τεχνολογίες θα υπάρχουν 2-3 μεγάλοι φάκελοι σε ένα γραφείο που θα αφορούν το ISO 9001. Από την άλλη, αν το κάνετε, σίγουρα θα μειωθεί η υφιστάμενη γραφειοκρατία.
Δείτε ακόμη: Ηλεκτρονικό ISO: 5+1 τρόποι να φτιάξετε ένα Ηλεκτρονικό Σύστημα Ποιότητας